"Skogshuggarliv" är både en fotoutställning och arbets-namnet på ett bokprojekt som jag påbörjat men ännu inte slutfört.
Utställningen ”Skogshuggarliv” bygger på bilder och erfarenheter som min far, Johan Bergström, hade med sig hem efter några år i Canada och USA på 1920-talet. På bilden här bredvid är han tillsammans med två andra svenskamerikaner på väg till en skogscamp utanför staden Seattle på amerikanska västkusten. Johan står längst till vänster.
Baserat på Johans fotomaterial gjorde jag tre utställningar åren 1979-81, i Stockholm, Örnsköldsvik och Gävle. Sedan fick materialet vila till 2011, när jag och Inger hjälptes åt att göra en ny utställning, nu hemma på Erik-Lars. Sommaren 2015 hade vi utställningen uppe ytterligare en gång.
När jag började arbeta med utställningarna, var det framför allt min pappas livsöde och erfarenheter som jag intresserade mig för. Men jag har efterhand förstått att det samtidigt är ett material som ger perspektiv på en epok i svensk och amerikansk historia. Det berättar om fattigdom, utvandring och rovdrift av miljön, men vittnar också om människors initiativförmåga, äventyrslust och handlingskraft.
Bokprojektet "Skogshuggarliv" tar fasta på det allmängiltiga i materialet. Jag utgår från bilderna, men också från de artiklar som Johan skrev under tiden i Amerika, både "resebrev" hem till Örnsköldsviks Allehanda och berättelser/noveller i Svenska Journalen i Seattle. Exempel på två artiklar kan laddas ner här:
– "Hälsning till hembygden", Örnsköldsviks Allehanda, februari 1929.
– "Med omnibuss söderut", Svenska Journalen, maj 1929.
Jag hoppas få möjlighet att slutföra arbetet med boken under 2025.